FSE – Lav- og høyspenning med førstehjelp E-læring og praktiske øvelser
FSE - Lav spenning med førstehjelp E-læring og praktiske øvelser
Kontakt: post@maersktraining.com for booking
Det er flere viktige grunner til at FSE-kurs er påkrevd:
Sikkerhet for arbeidere og omgivelser
Hovedgrunnen til at FSE-kurs er nødvendig, er å sikre at arbeidere som jobber med elektriske anlegg har nødvendig kunnskap om å utføre arbeid på en trygg måte. Elektriske ulykker kan føre til alvorlige skader, som brannskader, strømgjennomgang eller til og med dødsfall. Med riktig opplæring kan slike hendelser unngås.
Forskriftskrav
Forskriften om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE) setter krav til at alle som arbeider med elektriske anlegg skal ha gjennomgått opplæring i sikkerhet og beredskap. I henhold til FSE § 7, Opplæring og instruksjon, må arbeidstakere ha nødvendig opplæring i førstehjelp og sikkerhet for å kunne utføre sine oppgaver uten fare for liv og helse.
Førstehjelp ved elektriske ulykker
FSE-kurset inneholder opplæring i livreddende førstehjelp. Dette er en essensiell del av sikkerhetsopplæringen, da arbeidere i elektriske miljøer kan bli utsatt for elektriske støt. Ifølge FSE § 8, Førstehjelpsopplæring, skal de som arbeider i eller med elektriske anlegg ha oppdatert førstehjelpsopplæring, inkludert spesifikke tiltak ved strømskader.
Oppdatering og vedlikehold av kunnskap
Ifølge forskriften kreves det at alle som arbeider med elektriske anlegg, gjennomfører FSE-kurs årlig for å holde kunnskapen oppdatert. Dette sikrer at arbeidstakere til enhver tid er kjent med gjeldende sikkerhetsrutiner og forskrifter. I henhold til FSE § 7 er det arbeidsgivers ansvar å sørge for at opplæringen blir gitt regelmessig, og at den er relevant for de konkrete arbeidsoppgavene.
Forskjellen på våre 3 FSE kurs:
Forskjellen på de ulike FSE-kursene , ligger i hva slags elektriske anlegg de fokuserer på, hvordan kursene gjennomføres, og hvilke spesifikke krav som dekkes. Her er en forklaring på hvert kurs og forskjellen mellom dem:
1. FSE – Praktisk førstehjelp
Dette kurset er rettet mot å gi en generell opplæring i førstehjelp ved arbeid på elektriske anlegg. Det dekker både lavspennings- og høyspenningsanlegg, og omhandler håndtering av elektriske støt, brannskader og hjertestans som følge av strømgjennomgang.
Innhold:
Hvem det passer for:
Dette kurset passer for de som har tatt regelverksdelen av kurset som e-læring og mangler den praktiske førstehjelpsdelen.
2. FSE – Lav- og høyspenning med førstehjelp E-læring og praktiske øvelser
Dette kurset dekker både lavspenningsanlegg (inntil 1000V) og høyspenningsanlegg (over 1000V). Det gir en mer omfattende opplæring som inkluderer både teoretisk e-læring og praktiske øvelser. Kurset dekker ikke bare førstehjelp, men også detaljerte sikkerhetsregler for arbeid med både lavspenning og høyspenning.
Innhold:
Hvem det passer for:
Kurset er laget for personer som arbeider med både høy - og lavspenningsinstallasjoner. Dette inkluderer elektrikere, lærlinger, teknisk personale og servicepersonell som jobber med slike anlegg.
3. FSE – Lavspenning med førstehjelp E-læring og praktiske øvelser
Dette kurset fokuserer kun på lavspenningsanlegg (under 1000V). Akkurat som det forrige kurset, kombinerer det e-læring med praktiske øvelser, men det tar ikke for seg arbeid med høyspenningsanlegg. Det passer for de som primært arbeider med mindre elektriske anlegg og utstyr der risikoen for strømgjennomgang er begrenset til lavere spenninger.
Innhold:
Hvem det passer for:
Kurset er laget for personer som arbeider med lavspenningsinstallasjoner, slik som boliginstallasjoner, lysanlegg og mindre elektriske systemer. Dette inkluderer elektrikere, lærlinger, teknisk personale og servicepersonell som jobber med slike anlegg.
Oppsummert:
FSE – Praktisk førstehjelp: Et generelt førstehjelpskurs for elektriske anlegg med vekt på håndtering av strømskader. Fokus på både lav- og høyspenning, men uten dyptgående tekniske krav.
FSE – Lav- og høyspenning med førstehjelp E-læring og praktiske øvelser: Et mer omfattende kurs som dekker både lav- og høyspenningsanlegg, med både teoretisk og praktisk opplæring, rettet mot fagpersonell som arbeider direkte med slike anlegg.
FSE – Lavspenning med førstehjelp E-læring og praktiske øvelser: Et kurs som fokuserer kun på lavspenningsanlegg og kombinerer teori og praksis, rettet mot personell som arbeider med elektriske systemer under 1000V.
Alle kursene har som mål å ivareta sikkerheten og redusere risikoen for ulykker ved arbeid med elektriske anlegg, men de varierer i omfang og hvilke typer anlegg de fokuserer på.